Νόσος Alzheimer

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Oasis εξειδικεύεται στην παροχή φροντίδας και στην αντιμετώπιση ασθενών με άνοια και Alzheimer.

Φροντίδα ασθενών με Νόσο Alzheimer

Η νόσος Alzheimer και οι άλλες μορφές άνοιας προκαλούν έκπτωση της μνήμης και άλλων ανώτερων λειτουργιών καθώς και έκπτωση της λειτουργικότητας αλλά και ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς. Στη νόσο Alzheimer μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια.

Η φροντίδα των ανοϊκών ασθενών και των ασθενών με Alzheimer στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια), μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων στη φροντίδα τους. Επιπροσθέτως, η ζωή των συγγενών συνήθως επηρεάζεται λόγω της δυσκολίας συμμετοχής τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Περιορίζεται ο ελεύθερος χρόνος τους, κλονίζεται η κοινωνική τους θέση και απειλείται ακόμη και η οικονομική τους ασφάλεια.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της μονάδας Oasis, αποτελούμενο από επαγγελματίες υγείας, είναι σε θέση να βοηθήσει τον ασθενή αλλά και την οικογένεια του τόσο σε πρακτικά καθημερινά ζητήματα, όσο και να τους παρέχει τη ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την νόσο και να δεχτούν να συμβιώσουν με αυτή.

Στη μονάδα μας, φροντίζουμε για την ασφάλεια των ασθενών καθημερινά. Επιπλέον παρακολουθείται η πορεία της νόσου από την εξειδικευμένη ψυχολόγο μας και προσφέρεται τακτική ιατρική παρακολούθηση. Χρησιμοποιούμε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών των ατόμων με άνοια όπως:

Νοητική ενδυνάμωση και ασκήσεις μνήμης

Οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης που εφαρμόζονται από το επιστημονικό προσωπικό μας αφορούν στην ενδυνάμωση της μνήμης, της προσοχής, της γλωσσικής ικανότητας, των εκτελεστικών λειτουργιών και της λογικής σκέψης.

Δημιουργική απασχόληση

Η καθημερινή δημιουργική απασχόληση και η διατήρηση των δεξιοτήτων των ασθενών με άνοια είναι από τα πρωτεύοντα στοιχεία του κέντρου μας. Στην Oasis ασχολούμαστε με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν ομαδικά, αλλά και ατομικά προγράμματα, έτσι ώστε να μην εξαιρείται κανένας, ακόμα και τα άτομα που για κάποιον λόγο πρέπει να παραμείνουν στο κρεββάτι. Στόχος των προγραμμάτων είναι η νοητική ενδυνάμωση των ικανοτήτων των ηλικιωμένων, η τόνωση των γνωστικών ικανοτήτων, η βελτίωση της μνήμης τους, η ικανότητα συγκέντρωσης, η κατασκευαστική ικανότητα κι η ανάδειξη της  γλωσσικής ροής.

frontida-oasis

Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων και καθημερινή συμμετοχή των ατόμων σε αυτές. Ο προσανατολισμός στο χώρο και στο χρόνο, η καθημερινή αναφορά στην επικαιρότητα, γνωστικές ασκήσεις που εστιάζουν στην τόνωση της μνήμης, της προσοχής, της κρίσης, του γλωσσολογίου, και των εκτελεστικών ικανοτήτων, επίλυση σταυρόλεξων, μουσικοθεραπεία, προβολή ταινιών κι άλλες εξειδικευμένες παρεμβάσεις, δραστηριότητες που συντονίζονται από την ψυχολόγο.

Λογοθεραπεία

Η λογοθεραπεία, παρέχεται ανάλογα με το στάδιο του ασθενούς και ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας επιδιώκει:

  • Την επαναφορά των ικανοτήτων κατανόησης και έκφρασης του λόγου (όπου αυτό είναι εφικτό)
  • Τη διατήρηση της καθημερινής επικοινωνίας του ατόμου, μέσω της αξιοποίησης εξωλεκτικών τεχνικών έκφρασης, όπως οι εκφράσεις του πρόσωπου, οι χειρονομίες κ.ά. Εδώ συμβάλουμε και στη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση και της οικογένειας του ασθενούς.

Δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου

Οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου στη μονάδα φροντίδας Oasis περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η συμμετοχή σε επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια με μολύβι και χαρτί και κοινωνικές δραστηριότητες. Η επαφή με φίλους και οικογένεια είναι πολύ σημαντικές.

Στόχος μας, είναι ο ασθενής να συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της νόσου του, να δραστηριοποιείται και να μην περιμένει παθητικά τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής θεραπείας μόνο.

Φυσικά σε όλα τα ανώτερα, αυτό που συμβάλει περισσότερο στην καλή κατάσταση των ασθενών αλλά και στην ποιότητα ζωής τους στο κέντρο μας είναι η καθημερινή ανθρώπινη επαφή με το σύνολο του κέντρου αλλά και με την οικογένεια του.


Διαβάστε περισσότερα για την Εξειδίκευση που μπορούμε να προσφέρουμε στην οικογένειά σας μέσα από την μονάδα μας.

Επικοινωνήστε με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικωμένων Oasis στην Αγία Παρασκευή, Αθήνα
210 6016945