Εγκεφαλικό επεισόδιο

Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Oasis, η εμπειρία πολλών χρόνων στην αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια, προσφέρει τις δυνατότητες για αποκατάσταση του ανθρώπου σας και τη βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών του.

Θεραπεία αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αγγειακά εγκεφαλικό επεισόδια είναι μία από τις κύριες αιτίες της μακροπρόθεσμης αναπηρίας ενηλίκων. Οφείλονται σε αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου που οφείλονται είτε σε απόφραξη ή αιμορραγία κάποιου αγγείου. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την αρτηριακή υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την κολπική μαρμαρυγή, ανατομικές βλάβες όπως ανευρύσματα κ.ά. Ένα οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι θανατηφόρο. Σε πολλές περιπτώσεις όμως το άτομο επιβιώνει με κάποιου βαθμού αναπηρία που εξαρτάται από την θέση της αγγειακής βλάβης και άλλους παράγοντες.

Οι επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου και οι οικογένειές τους μπορούν να βρουν εφαρμόσιμες λύσεις ακόμη για πιο δύσκολες καταστάσεις στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Oasis. Εδώ προσεγγίζουμε το κάθε πρόβλημα με υπομονή, κατανόηση, επιμονή και δημιουργικότητα με σκοπό να απαλύνουμε τα συμπτώματα, να φροντίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των ασθενών αυτών και κυρίως να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την κινητικότητα και την λειτουργικότητα των ασθενών αυτών στο μέτρο του δυνατού. Η έγκαιρη αποκατάσταση μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες μερικές φορές σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Ταχεία ανάκαμψη

Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς ο εγκέφαλος αντισταθμίζει τη ζημία που προκαλείται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κύτταρα του εγκεφάλου μπορεί μόνο προσωρινά να αδρανήσουν, χωρίς να καταστραφούν, και η λειτουργία τους μπορεί να ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου. Σε άλλες περιπτώσεις, ο εγκέφαλος μπορεί να αναδιοργανώσει τη δική του λειτουργία, με μια περιοχή του εγκεφάλου να «αναλαμβάνει» για μια άλλη περιοχή που έχει πληγεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου βιώνουν συχνά αξιόλογη και απρόβλεπτη ανάκτηση λειτουργικότητας που δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Το 10% των επιζησάντων από εγκεφαλικό επεισόδιο ανακάμπτει σχεδόν πλήρως
  • Το 25% ανακάμψει με μικρές βλάβες
  • Το 40% καταλήγει με μέτρια έως σοβαρή αναπηρία που χρήζουν ειδικής φροντίδας
  • Το 10% απαιτούν φροντίδα σε έναν οίκο ευγηρίας
  • Το 15% πεθαίνουν λίγο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση αρχίζει πραγματικά στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ασθενείς οι οποίοι είναι σταθεροί κλινικά, η αποκατάσταση μπορεί να αρχίσει λίγες ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, και θα πρέπει να συνεχιστεί όπως είναι απαραίτητο, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης, οι επιλογές αποκατάστασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μια μονάδα αποκατάστασης με εξατομικευμένη φροντίδα και νοσοκομειακού επιπέδου νοσηλεία
  • Μια μονάδα φροντίδας που παρέχει θεραπεία και εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα όπως η Oasis
  • Επιστροφή στο σπίτι με παρακολούθηση σε εξωτερικά ιατρεία

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της αποκατάστασης είναι να βελτιώσει τη λειτουργία του ασθενούς έτσι ώστε ο επιζών μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητος. Αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και παρακινεί τον ασθενή να μάθει εκ νέου τις βασικές δεξιότητες που στην πορεία μπορεί να έχουν απομειωθεί – δεξιότητες όπως το φαγητό, το ντύσιμο και το περπάτημα.

Για να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε τους στόχους μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η Oasis διαθέτει έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, εξειδικευμένη ιατρική ομάδα και συνεργασία με φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και άλλους επιστήμονες υγείας που θα σχεδιάσουν και θα προτείνουν την πιο σωστή λύση με βάση τις ανάγκες σας.


Διαβάστε περισσότερα για την Εξειδίκευση που μπορούμε να προσφέρουμε στην οικογένειά σας μέσα από την μονάδα μας.

Επικοινωνήστε με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικωμένων Oasis στην Αγία Παρασκευή, Αθήνα
210 6016945