Η σωστή φροντίδα για τους ηλικιωμένους

08.11.2016

Η λύση του γηροκομείου ή καλύτερα των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν ένα παιδί για τους γονείς του. Συνήθως οι ηλικιωμένοι, όταν πια δεν μπορούσαν να αυτοσυντηρηθούν, ζούσαν μέσα στο ίδιο σπίτι με κάποιο εκ των παιδιών τους και τα εγγόνια τους.

%ce%ac%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1

Με τα χρόνια όμως οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά. Οι οικογένειες παρασύρθηκαν από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και της κρίσης και τα αποτελέσματα φάνηκαν γρήγορα. Λίγα παιδιά, αντί για τις πολύτεκνες οικογένειες του παρελθόντος, εξοντωτικά ωράρια εργασίας και ξαφνικά οι ηλικιωμένοι έμειναν μόνοι τους στο σπίτι, χωρίς παρέα και στα πρόθυρα της άνοιας. Η λύση του ανθρώπου που θα κράταγε συντροφιά στον ηλικιωμένο στο σπίτι ήταν και παραμένει μια δημοφιλής επιλογή αντί του γηροκομείου, ωστόσο τα μειονεκτήματα είναι πως δεν υπάρχει έλεγχος και παρακολούθηση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος είναι υψηλό. Κάπως έτσι αρκετοί ηλικιωμένοι οδηγούνται στις Μονάδες Φροντίδας, οι οποίες στο εξωτερικό είναι αρκετά δημοφιλείς παρέχοντας ένα σύνολο υπηρεσιών εξαιρετικά σημαντικών για την καθημερινότητα των ενοίκων τους.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, το βασικό κριτήριο για την επιλογή μιας Μονάδας Φροντίδας είναι συνήθως το ύψος της μηνιαίας εισφοράς. Ωστόσο, τα κριτήρια πρέπει να επεκτείνονται και σε άλλους τομείς προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπείς και αντάξιες της προσωπικότητας του ενοίκου. Κατ’ αρχάς ελέγξτε τις εγκαταστάσεις της Μονάδας, τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους οι ηλικιωμένοι περνούν αρκετές ώρες την ημέρα, την κατάσταση των λουτρών, αλλά και την ευκολία μετακίνησης και πρόσβασης σε όλα τα σημεία του χώρου. Οι πολλές σκάλες και τα εμπόδια αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και περιορίζουν πολύ τις δραστηριότητες. Επίσης, σε επίπεδο διαμόρφωσης των χώρων, καλό είναι να προβλέπονται ξεχωριστοί χώροι για τα επιβαρυμένα περαστικά.

Επιπλέον, βασικό κριτήριο είναι η καθαριότητα. Οι χώροι δεν πρέπει να μυρίζουν, πρέπει να αερίζονται και να καθαρίζονται τακτικά για λόγους υγιεινής, αλλά και σεβασμού της αξιοπρέπειας. Με την πρώτη επίσκεψη σε μια Μονάδα Φροντίδας μπορείτε να διαπιστώσετε τον βαθμό καθαριότητας, αλλά και τη σημασία που αποδίδει το προσωπικό σε αυτήν. Είναι βασικό να υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθείτε τον ένοικο ανά πάσα στιγμή και όχι μόνο στα στενά όρια κάποιου ωραρίου. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να διαπιστώσετε όποια στιγμή θέλετε την κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ενοίκου.

Σημαντικό κριτήριο το ανθρώπινο δυναμικό

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι σημαντικό να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση των ενοίκων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όπου υπάρχει ιατρικό ιστορικό να λαμβάνονται υπόψη όλες οι προβλεπόμενες εξετάσεις που πρέπει να κάνει. Με αυτό τον τρόπο αφενός μεν εξασφαλίζεται η ιατρική παρακολούθηση των ενοίκων, αλλά ενισχύεται και η ασφάλεια που οι ίδιοι νιώθουν, γεγονός το οποίο ανεβάζει την αυτοπεποίθησή τους και τους τονώνει ψυχολογικά.

Σε επίπεδο διατροφής καλό είναι να υπάρχει έλεγχος από ειδικό διατροφολόγο και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ενοίκου. Ακόμη είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετούνται οι επιθυμίες των ενοίκων και πέρα από το πλαίσιο του καθημερινού μενού. Στις Μονάδες Φροντίδας η καθημερινότητα των ενοίκων διαμορφώνεται γύρω από τα γεύματα το επίπεδο των οποίων αποτελεί τακτική κουβέντα ανάμεσά τους. Η ποιότητα του φαγητού πρέπει να είναι ικανοποιητική και να τους κάνει να νιώθουν όσο γίνεται πιο οικεία.

Το σημαντικότερο όμως κριτήριο για την αξιολόγηση μιας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού. Το προσωπικό μιας Μονάδας είναι ο παράγοντας που διαμορφώνει την καθημερινότητα των ενοίκων.
Πρέπει να είναι καταρτισμένοι, ευγενικοί και εξυπηρετικοί και να έχουν διάθεση να προσφέρουν στον συνάνθρωπο.

Επίσης η Μονάδα που θα επιλέξετε καλό είναι να βρίσκεται κοντά προκειμένου να μπορείτε να την επισκέπτεστε όσο πιο συχνά επιτρέπει η καθημερινότητά σας. Η τακτική παρουσία σας είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στους ηλικιωμένους.

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Όασις

Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Όασις έχουμε την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό να καλύψουμε τις ανάγκες των ηλικειωμένων και να ανατοκριθούμε σε ένα εύρος ιατρικών και γηριατρικών προβλημάτων, μεταξύ άλλων:

Στις βασικές παροχές μας περιλαμβάνονται:

  • Καθημερινή φροντίδα της ατομικής υγιεινής, βοήθεια στην ένδυση, τη χορήγηση τροφής, τη διενέργεια λουτρού, τη μετακίνηση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ενοίκου.
  • Τρία γεύματα την ημέρα με δυνατότητα επιλογής, φτιαγμένα με αγνά υλικά στην κουζίνα της μονάδας, καθώς και ενδιάμεσα σνάκ και ροφήματα.
  • Εικοσιτετράωρη φροντίδα από έμπειρο και κατάλληλα καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Παρακολούθηση και χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής.
  • Ιατρική φροντίδα από ειδικό Παθολόγο της Μονάδας, αλλά και δυνατότητα κλήσης άλλων ιατρικών ειδικοτήτων εάν χρειαστεί.
  • Δραστηριότητες που στόχο έχουν την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ηλικιωμένων.
  • Ψυχο-κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Καθημερινή καθαριότητα και επιμέλεια των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων και φροντίδα του ιματισμού και ατομικού ρουχισμού.

Στην Όασις θα βρείτε υψηλού επιπέδου νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα σε ένα φιλικό, ήρεμο και οικογενειακό περιβάλλον. Μέριμνά μας είναι η ασφάλεια, η άνεση και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Στην Όασις αντιμετωπίζουμε τον κάθε περιθαλπόμενο με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, έχοντας ως γνώμονα την ανάγκη του για εξατομικευμένη φροντίδα.

Πηγή άρθρου: Νέα


Διαβάστε περισσότερα για την Εξειδίκευση που μπορούμε να προσφέρουμε στην οικογένειά σας μέσα από την μονάδα μας.

Επικοινωνήστε με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικωμένων Oasis στην Αγία Παρασκευή, Αθήνα
210 6016945