Εποχιακή γρίπη και ηλικιωμένοι

03.10.2017

Η εποχή της γρίπης συνήθως τρέχει από τον Οκτώβριο έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά μερικές χρονιές διαρκεί έως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η εποχή της γρίπης λοιπόν έφτασε και όπως πάντα ο κρατικός μηχανισμός και το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινούν την καμπάνια για την ενημέρωση και τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων. Στις ομάδες αυτές ανήκουν και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με ή χωρίς υποκείμενα προβλήματα. Ιδιαίτερος είναι ο κίνδυνος σε ηλικιωμένους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά, αιματολογικά, νεφρολογικά και άλλα προβλήματα, αλλά και τρόφιμοι σε ιδρύματα και γηροκομεία.

Η γρίπη μπορεί να σκοτώσει και κάθε χρόνο δυστυχώς θρηνούμε θύματα της γρίπης. Στην Ελλάδα την περσινή χρονιά καταγράφηκαν 108 θάνατοι. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. ήταν 276 με διάμεση ηλικία τα 71 έτη. Από αυτούς μόνο 23% ήταν εμβολιασμένοι. Πολλά από αυτά τα περιστατικά λοιπόν θα μπορούσαν να προληφθούν με τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου (περισσότερα).

Η εποχιακή γρίπη είναι μια από τις πλέον μεταδοτικές ασθένειες. Μεταδίδεται με σταγονίδια που διαχέονται στον αέρα όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει. Κάποιος μπορεί να αγγίξει κάποια μολυσμένη με τον ιό επιφάνεια, όπως τα πόμολα της πόρτας, τα τηλέφωνα ή τα χερούλια του καλαθιού αγορών και στη συνέχεια να βάλει τα χέρια του στο στόμα ή στη μύτη του με αποτέλεσμα να κολλήσει τον ιό.

Οι άνθρωποι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης μία ημέρα πριν εμφανίσουν οποιαδήποτε συμπτώματα και έως και πέντε ημέρες μετά την ανάρρωση τους. Αυτό αποτελεί μέρος του προβλήματος, μια που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν τον ιό πριν αισθανθούν πραγματικά άρρωστοι.

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, ρινική καταρροή, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, βήχα, καταβολή και μυϊκούς πόνους. Ναυτία, έμετος και διάρροια είναι πιο σπάνια συμπτώματα.

Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Oasis φροντίζουμε σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτκό προσωπικό να εμβολιάσουμε τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους μας για την εποχιακή γρίπη, καθώς και το προσωπικό μας. Επίσης φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους συγγενείς και επισκέπτες να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα όταν επισκέπτονται τη μονάδα (πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικών, χρήση μάσκας) και συμβουλεύουμε να μην επισκέπτονται τους αγαπημένους τους εάν είναι άρρωστοι οι ίδιοι.


Read more about the Care Services we can offer your family through our facility.

Contact us
+30 210 6016945