Αιτίες απώλειας ακοής και τρόποι αντιμετώπισης

07.11.2016

Μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της ακοής είναι η γήρανση.

Όλοι χάνουμε την ακοή μας αργά ή γρήγορα. Η απώλεια της ακοής είναι ένα φυσικό επακόλουθο του ότι μεγαλώνουμε. Η ακουστική μας ικανότητα χειροτερεύει από την ηλικία των 30 ή 40 και άνω και όταν φτάνουμε στην ηλικία των 80, οι περισσότεροι από τους μισούς υποφέρουμε από σημαντική απώλεια ακοής. Παρ’όλα αυτά, περισσότεροι από τους μισούς που πάσχουν από απώλεια ακοής ανήκουν σε ηλικία εργασίας.

older_people_hearing_problems

Μια ακόμη κοινή αιτία απώλειας της ακοής είναι η έκθεση στον θόρυβο.

Ζούμε σε έναν θορυβώδη κόσμο. Ο θόρυβος μπορεί να προέρχεται από την εργασία μας ή από την εκούσια έκθεση σε θόρυβο, όπως οι θορυβώδεις κινητήρες/μηχανές ή η δυνατή μουσική σε ρόκ συναυλίες, σε νυχτερινά κλάμπ, σε ντίσκο και από τα στερεοφωνικά μηχανήματα – με ή χωρίς τη χρήση των ακουστικών. Επίσης η αυξανόμενη χρήση των φορητών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής MP3 προκαλούν προβλήματα στην ακοή. Οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής είναι ικανές στο να εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ήχου και έτσι ο χρήστης ρισκάρει εκθέτοντας τα αυτιά του σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα ντεσιμπέλ.

Η απώλεια της ακοής μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα μιας νόσου, λοιμώξεων ή φαρμάκων. Μπορεί να κληρονομηθεί ή να είναι αποτέλεσμα μια φυσικής φθοράς στα αυτιά ή σοβαρών κακώσεων στο κεφάλι.

Η απώλεια της ακοής μπορεί να είναι είτε αγώγιμη είτε νευροαισθητήρια. Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν και από τις δύο μορφές, μια πάθηση επικαλούμενη ως μικτή απώλεια ακοής.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο παρουσιάζουν απώλεια ακοής

Η σοβαρή απώλεια της ακοής επηρεάζει σχεδόν το 30% των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Τα άτομα με ρυθμιζόμενη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ – CKD, Chronic Kidney Disease) είναι περισσότερο πιθανό να υποφέρουν από δυσκολίες ακοής σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους της ίδιας ηλικίας, κάτι που οι ερευνητές αποκάλυψαν σε ένα άρθρο που παρουσιάζεται στην Αμερικάνικη έκδοση της εφημερίδας για τη Νεφρική Νόσο.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σίδνεϋ, της Μελβούρνης και του Μακουάιρ στην Αυστραλία εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 2.564 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, εκ των οποίων οι 513 είχαν ρυθμιζόμενη ΧΝΝ.

Περισσότεροι από το 55% των ασθενών με ΧΝΝ (CKD) είχαν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής. Ανάμεσα σε εκείνους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα νεφρικής νόσου λιγότεροι από το 30% είχαν απώλεια ακοής. Επιπλέον, η σοβαρή απώλεια της ακοής πρόσβαλλε σχεδόν το 30% των ασθενών με ΧΝΝ, σε σύγκριση με το απλό 10% των υπολοίπων.

Οι αριθμοί αυτοί αναπροσαρμόστηκαν σύμφωνα και με άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επηρεάζουν την ακοή, όπως η ηλικία, το γένος, η έκθεση στον θόρυβο, ο διαβήτης κι άλλους πολλούς.

Οδηγίες επικοινωνίας

Όταν επικοινωνείτε με ένα άτομο που έχει δυσκολία στην ακοή, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες για να μεγιστοποιήσετε την επικοινωνία σας.

Εαν ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, μπορείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία προς όφελος και των δυο σας, μεταξύ εσάς και του βαρήκοου ατόμου.

  • Κερδίστε την προσοχή του ατόμου.Είναι πολύ σημαντικό το ότι το άτομο με δυσκολία ακοής γνωρίζει πως κάποιος του/της μιλάει.
  • Το άτομο με δυσκολία ακοής πρέπει να σας βλέπει. Κοιτάξτε ο ένας τον άλλον. Μην υπερτονίζετε τις εκφράσεις του προσώπου ή τις κινήσεις των χειλιών καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την επικοινωνία.
  • Μιλήστε πρόσωπο με πρόσωπο διασφαλίζοντας ότι είναι εύκολα ορατό το πρόσωπό σας. Οι εκφράσεις του προσώπου και οι κινήσεις των χειλιών είναι πολύ σημαντικές για το άτομο με δυσκολία ακοής.
  • Μην μασάτε φαγητό ή τσίχλα ή καπνίζετε. Το κάνει πιο δύσκολο να καταλάβει τι λέτε.
  • Μιλάτε καθαρά και με μέτρια ταχύτητα. Μη φωνάζετε ή μη μουρμουρίζετε.
  • Μην καλύπτετε το στόμα σας.
  • Μιλάτε ένας-ένας τη φορά.
  • Αποφύγετε καταστάσεις με θορυβώδη περιβάλλον.
  • Αναδιατυπώστε ώστε να αποφύγετε παρεξηγήσεις και καταστάσεις όπου νιώσατε ότι παρεξηγηθήκατε. Οι βέβαιες λέξεις είναι πιο εύκολο να ακουστούν ή να διαβαστούν από τα χείλη απ’ότι άλλες.
  • Να είστε υπομονετικοί και χαλαροί.
  • Αν αμφιβάλετε, ρωτήστε το άτομο με δυσκολία ακοής να σας υποδείξει τρόπους ώστε να βελτιώσετε την επικοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα για την Εξειδίκευση που μπορούμε να προσφέρουμε στην οικογένειά σας μέσα από την μονάδα μας.

Επικοινωνήστε με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικωμένων Oasis στην Αγία Παρασκευή, Αθήνα
210 6016945